Den sidste vandring

- en fantasi om evald tang kristensen


Voksenforestilling med Dukker

”Jeg har vandret i flere årtier på  den jyske hede og samlet folks sange og historier, ja faktisk er det blevet til mere end 60 års vandring”. Således fortæller Evald Tang Kristensen i forestillingen ”Den sidste vandring”.

 

Evald Tang Kristensen blev født 1843 og han døde 1929. Fra 1867 begyndte han at samle viser, sagn og eventyr fra almuefolk i Jylland. 

Han samlede i mere end 60 år.  Han mødte 3.340 mennesker. Han samlede 3000 viser, 1000 melodier, 2700 eventyr og 25.000 folkesagn, rim og ordsprog.

De fyldte 24.000 håndskrevne sider.

Han havde 6.500 meddeler blandt andre Jeppe Aakjær og Johan Skjoldborg.

 

I forestillingen mindes han sit liv fra sin første barndom med en ond stedfar ” der ikke havde kærlighed, hverken til min mor, mine søskende eller mig”, og hvordan ham måtte passe søskende og kreaturer, og knap havde  tid til til skolen, ”trods der sad et godt hoved på mig”. Og som nygift ægtemand måtte  han passe to skoler og arbejde som kirkesanger.

 

Og han mindes den første kone, ”der døde i barselsseng og barnet med”. Men han husker også den trøst, han fandt i at samle sange, viser og historier, ”de fortalte mig jo om mit liv”.

 

Han genoplever mennesker, han har mødt og de sange, de har sunget. Og han indser på sin sidste vandring ” at mine levedage, de er nu ganske få”, og det er vigtigt at sange bliver sunget og historier fortalt, så de ikke bliver glemt.

 

Det er en forestilling med dukker med manuskript af Jane Hyldgaard og Jakob Oschlag. Dukkerne er fremstillet og bliver animeret, levendegjort af Jane Hyldgaard og forestillingen er instrueret af Jakob Oschlag.

 

I forestillingens anden del medvirker Jane Hyldgaard og Jakob Oschlag. Der bliver mulighed for at se dukkerne. Der bliver fortalt om Evald Tang Kristensen, og der bliver samtale om forestillingen, og der bliver fællessang med nogle af de sange og viser, som Evald Tang Kristensen har samlet.

 

Det var vigtigt for Evald Tang Kristensen at viser og historier blev gengivet, sådan som mennesker havde fortalt ham dem uden forskønnende og litterære omskrivninger. På den måde blev det et vidnesbyrd for mennesker, der normalt ikke har mæle i historien, og det er sådan vi møder hedens folk og Evald Tang Kristensen i ”Den sidste vandring.”

 

Det er en forestilling med dukker for voksne.

Det er en forestilling, der fortæller om Evald Tang Kristensens liv og samtidig giver en oplevelse af det særlige univers, der skabes i mødet med dukker. 

 

Praktisk information:

Varighed: 1 ½ time inkl. pause. 

Pladskrav: Minimum et rum på 4 x 10 meter. Adgang til strøm 220 V . 

Pris:  4.000 kr ex. moms inkl. transport.

 

Yderligere oplysninger: 

Jane Hyldgaard

Hello@dukkeriget.dk

Tlf. 2072 0892